Am castigat premiul al III-lea la EUhackathon 2011, la sectiunea Internet Quality Track (sectiune care s-a concentrat pe cresterea transparentei dintre serviciile oferite de ISP-uri si utilizatorul final, permitandu-i acestuia din urma sa inteleaga mai bine calitatea serviciilor primite).
Echipa a fost formata din 4 membri:
- Alexandru Artimon
- Walter Schneider
- Florin Barhala
- Ionut Dobre
Idea aplicatiei a pornit de la niste probleme reale in legatura cu providerii de Internet (ISP) pe care multi utilizatori le intampina. Majoritatea ISP-urilor pretind sa ofere servicii la un anumit nivel de calitate, dar ulterior utilizatorii descopera altfel. Aditional exista si problema disponibilitatii serviciilor de Internet in anumite zone. Multor provideri de Internet le-ar lua mult timp sa raspunda daca pot furniza Internet intr-o anumita zona.
Astfel am creat un serviciu si o aplicatie care se numesc “ISP Rate” ce au ca scop cresterea transparentei intre nivelul real al serviciilor furnizate de providerii de Internet si totodata pentru a creste concurenta intre acestia, totul in beneficiul utilizatorilor.
Serviciul are o interfata web si o aplicatie mobila care pot fi accesate de utilizatori pentru a afla ce provideri de Internet furnizeaza servicii in zona in care se afla (aplicatia detecteaza pozitia utilizatorului cu acordul acestuia).
Initial aplicatia afiseaza o harta cu pozitia utilizatorilor si in raza acesteia mici puncte vor desemna locatii in care s-au efectuat teste specifice “ISP Rate”. Pe aceeasi pagina se afla o lista a providerilor de Internet care este aranjata descrescator pe baza notei providerului din acea locatie. La fiecare provider sunt aratate si statisticile ratelor de download si upload in acea zona.
Utilizatorul poate selecta oricare provider pentru a afla informatii suplimentare precum grafice in timp cu variatia ratelor de download si upload, nota acordata providerului in acea zona si metrici mai avansate de retea. Nota acordata fiecarui provider este calculata pe baza unui algoritm dezvoltat in timpul concursului si care tine cont de metrici avansate de retea.
In cadrul dezvoltarii am folosit aplicatii si librarii OpenSource. Datele au fost inregistrate cu ajutorul aplicatiei noastre prin folosirea plugin-ului NDT (furnizat de MLabs) si extinderea cu informatii obtinute din serviciul de geolocare Google si informatiile de pe site-ul Ripe.net.
Aplicatia mobila este construita pe o platforma (PhoneGap) care functioneaza pe majoritatea sistemelor de operarea mobile: Google Android, Apple iOS, Blackberry OS si Windows Phone 7.
Aplicatia va fi disponibila ulterior pe site-ul ISPRate.net.
Descrierea completa a proiectului poate fi gasita si pe site-ul oficial http://www.euhackathon.eu/iqt-3rd-prize-team-artimon-with-isp-rate
Toate pozele de mai sus sunt facute la sediul Googleplex din Bruxelles.
Premierea a avut loc in interiorul Parlamentului European (evenimentul fiind organizat de eurodeputatul roman Petru Luhan).
Cateva screenshot-uri din aplicatia mobila.
Congrats!!! 🙂
super tare… bravo 😀 m-as inscrie si eu pe la concursuri pe partea de it dar faza e ca stiu multe insa nimic in mod special si asta ma scoate din minti ca nu am cu cine sa fac un mini club it la mine in oras :((
Felicitari Ionut!