Castelul Sant’Angelo (Castelul Ingerilor) (in italiana Castel Sant’Angelo sau Mausoleo di Adriano) din Roma a fost initial conceput ca mausoleu pentru imparatul Hadrian (76–138) si urmasii lui, ulterior a fost modificat in castel de papi.
Construirea lui a inceput in ultima perioada de domnie a imparatului roman Hadrian sub conducerea arhitectului Demetrianus, si a fost terminat in anul 139 in timpul lui Antoninus Pius. Edificiul era cunoscut in antichitate ca mormantul lui Hadrian, iar azi este numit Muzeul Hadrian, un templu a lui Hadrian de pe „Piazza di Pietra”.
Mausoleul are forma circulara cu o inaltime de 20 m si cu un diametru de 64 m. El este construit din peperin, o roca vulcanica (tuf bazaltic) si opus caementitium (beton roman) acoperit cu travertin (un calcar din Tivoli) si un soclu dreptunghiular cu laturile de 84 – 89 m si înalt de 10–15 m acoperit cu marmura.
Partea superioara a constructiei avea probabil o gradina cu pini (Cupressus). In centru era probabil un templu mic rotund. Pe varf era quadriga (carul de lupta tras de patru cai) pe care era Hadrian reprezentat ca zeul soarelui.
Castelul Sant’Angelo a primit denumirea de azi in anul 590 cand a bantuit epidemia de pesta in Roma.
Dupa legenda, papei Gregor I. i-a aparut aici arhanghelul Mihail care a ordonat prin introducerea sabiei in teaca, sfarsitul epidemiei, sabie care simboliza mania atotputernicului. Acest eveniment a fost materializat prin statuia arhanghelui pe varful constructiei.
Intre anii 1577–1753 era pe acel loc un inger din marmura scuptat de „ Guglielmo della Porta” azi statuia din marmura se afla in curtea interioara, fiind inlocuita cu una din bronz, care este opera lui „Peter Anton von Verschaffelt”.
In 1277 a fost achizitionat de papalitate care a folosit cladirea drept refugiu in caz de pericol. Un coridor secret, cunoscut sub numele de Passetto di Borgo, face legatura intre Castel Sant’Angelo si Vatican.
Coridorul a fost folosit de Papa Clement al VII-lea si de Garda Elvetiana, pentru a se retrage din calea armatei lui Charles de Bourbon in timpul invaziei orasului Roma din 1527.
Mausoleul a fost legat de orasul de pe partea cealalta a raului printr-un pod nou construit, Pons Aelius. Podul este astazi cunoscut sub numele de Pont Sant’Angelo iar statuile de pe acest pod au fost adaugate mult mai tarziu in timpul Renasterii.
Castelul Sant’Angelo, este construit pe malul drept al Tibrului iar de la ferestrele sale se poate observa foarte usor cupola Bisericii Sfantul Petru din Vatican.