Cu un trecut ce dateaza cu mult inaintea orasului in sine, dealul Palatin ocupa un rol important in istoria Romei. Dealul Palatin este cel mai important dintre cele sapte coline ale Cetatii Eterne. Situat intre obiective turistice ca Circus Maximus, Coloseum si Forumul Roman, dovezile sapaturilor arheologice demonstreaza ca dealul era locuit inca din secolul 10 i.C.
Arheologii leaga Palatinul de intemeierea mitica a Romei de catre Romulus si Remus. Acoperit cu pini inmieresmati, pe acest loc antic s-au ridicat casele mareului orator Cicero si a poetului Catullus. Zona este dominata de Domus Augustana si de Domus Flavia, ambele in ruine.
In era Romei Republicane, dealul Palatin devenise deja o zona unde locuiau cei mai de seama cetateni ai urbei, in principal datorita privelistilor superbe ce puteau fi vazute din varful dealului. Mai tarziu, imparatii si-au construit domeniile aici si la un moment dat, intregul deal era acoperit de palate imperiale.
In partea de nord vest a dealului Palatin se gasesc ruinele palatului lui Tiberius (palatul lui Caligula) construit in primul secol al erei noastre. Nu a mai ramas mare lucru din el, de cand cardinalul Allessandro Farnese a cumparat dealul in anul 1550 si a decis construirea unei gradini peste vechile ruine. Gradina a fost prima gradina botanica din Europa si avea multe plante foarte rare. Gradina era legata de Forumul Roman prin mai multe randuri de trepte.
In Evul Mediu, biserici si manastiri au fost construite pe dealul Palatin. Istoricii sustin ca in trecut se credea ca aerul era mai curat pe varful dealului si cei care locuiau pe Palatino aveau sanse mult mai mici sa se imbolnaveasca spre deosebire de clasa muncitoare care respira aerul mult mai rau de la baza dealului.
Potrivit legendei, dupa uciderea fratelui sau, Remus, Romulus a intemeiat un sat pe Palatin. In anii 1940, s-au descoperit un numar de gauri in pamant, umplute cu un sol mai deschis la culoare decat solul din regiune. Arheologii au dedus ca in aceste gauri s-au aflat stalpii de sustinere a trei colibe din epoca fierului – primele salasuri ale Romei.