Peter Carl Fabergé (1846-1920) s-a nascut la Sankt Petersburg – Rusia, fiind unul din cei doi fii ai lui Gustav Fabergé, bijutier si aurar, care detinea un atelier important, si caruia fiul i-a calcat pe urme.
Atelierul Fabergé crea bijuterii clasice, apreciate pentru calitate si finete, lucrand si pentru Cabinetul Imperial (Hermitage), insa Fabergé si fratele sau isi doreau sa aduca ceva nou, ceva care sa implice mai mult arta rusa.
In 1882 Fabergé ia parte la Expozitia Pan-Rusa de la Moscova unde a castigat o medalie de aur, si cel mai important, tarul Alexandru al III-lea, un mare iubitor de arta, de frumos, si totodata foarte exigent, i-a remarcat unele piese-bijuterii.
Tarul Alexandru al-III-lea era casatorit cu Maria Feodorovna, nascuta printesa Dagmar a Danemarcei, pe care o iubea si o aprecia mult (in paranteza fie spus, se pare ca nu a existat nici un adulter in acest mariaj).
Se spune ca tarina i-a povestit cum in copilarie fusese fascinata de un ou frumos lucrat, care continea in interior un alt obiect, si pe care-l vazuse la matusa sa.
Asa se face ca in 1885 tarul Alexandru al III-lea i-a comandat lui Fabergé un ou imperial de Paste, care sa aiba calitati speciale, pentru a i-l darui sotiei sale, si totodata a cinsti implinirea a douazeci de ani de casatorie.
Acest prim ou imperial creat de Fabergé in 1885 s-a numit Oul Closca (Gaina) – pentru ca in interiorul oului se afla o gainusa de aur cu ochi de rubine, iar in interiorul gainusii se afla o micuta coroana de aur si perle care in mijloc adapostea o alta surpriza: un inel din aur pe care tarul i-l oferea sotiei sale – a produs deosebita bucurie si incantare perechii regale, astfel ca Fabergé a inceput sa fie considerat cel mai grozav artizan al Rusiei, impunandu-l ca bijutier principal al Curtii imperiale si acordandu-i-se dreptul de a folosi in sigla firmei Vulturul Imperial.
Cum Pastele era ce mai importanta sarbatoare crestina, ideea lui Faberge de a crea oua-bijuterii pentru aceasta ocazie s-a bucurat de un deosebit succes. Intre 1885 – 1916 artistul a realizat 54 astfel de oua, pentru Curtea Imperiala, fiecare fiind o adevarata capodopera, un singur ou Faberge original valorand astazi milioane de dolari.
Si an dupa an, Fabergé va realiza un ou imperial de Paste pentru tarina Maria Feodorovna, iar mai apoi si pentru tarina Alexandra – sotia tarului Nicolae al II-lea, urmasul lui Alexandru III – pana la caderea dinastiei Romanov.
Pentru crearea oualelor imperiale Fabergé se foloseau combinatii speciale, lucrate maiestrit, de metale scumpe cu email, sidef, fildes, pietre pretioase si semipretioase – diamante, rubine, safire, perle, jad, granate, turcoaze etc. sub stiluri diverse : clasic, baroc, empire, renascentist, oriental.
Astfel ca termenul de « ou fabergé » a devenit un simbol al luxului, aceste giuvaeruri fiind considerate adevarate capodopere ale artei bijuteriilor.
In afara Sarbatorii Pascale, Faberge a realizat astfel de creatii pentru a marca si evenimente importante ale epocii, precum a 15-a aniversare de la incoronarea tarului si tarinei, incoronarea tarului Nicolai II, terminarea caii ferate trans-siberiene, nasterea mostenitorului tronului si altele.
Dupa Revolutia rusa, Ouale Imperiale au fost confiscate de catre bolsevici intrand in proprietatea statului; incepand cu anul 1927 liderul rus Stalin a hotarat sa se inceapa vanzarea multora dintre ouale-bijuterii astfel ca acestea au ajuns in diverse colectii particulare din intreaga lume; catorva li s-a pierdut urma, unele au fost ascunse privirilor, iar altele au fost prezentate pentru a putea fi admirate.